single-point responsibility
for multidisciplinary projects

Premier Project Profile

Headquarters for Swaziland Revenue Authority (SRA)

The new Headquarters for Swaziland Revenue Authority (SRA) in Ezulwini, was constructed by Stefanutti Stocks Eswatini between September 2016 and November 2018.

Background: The SRA headquarters project encompassed the construction of a multi-storey structure comprising commercial offices, semi-basement for staff and open parking for customers and visitors. The complexity of the building saw the appointment of specialist professionals including a fire engineer and a structural facade engineer, to name a few.

The Project Scope

Foundations

Rapid impact compaction was completed on all platforms prior to the installation of 1 153 self-drilling anchors that support specialised reinforced concrete foundations (pile caps), columns and concrete slabs.

Structures

The structures are all in reinforced concrete, beams, columns, and slabs. The main structure comprises of a three-storey office building with a ground floor, a parking level and auditorium with basement storage; as well as a three-level service centre with public areas, the IT centre, and a canteen. The roof consists of steel trusses made up of long-span steel sheeting.

The external fascia includes aluminium bonded panels, glazed aluminium walling, natural stone cladding and plastered and painted walls.

Finishes and Services

The internal finishes included laid ceiling panels, plasterboard, and skimmed ceiling; plastered and painted walls; carpeted or ceramic tiled floors; and natural stone feature panels are included in certain prominent areas. Aluminium windows are glazed with solar shield glass.

The services installations included air-conditioned ventilation, access control to all areas, fire suppression equipment, a public address system, lifts, standby power, and task lighting. The building is supported by data cabling and clean power.

External Works

The external works consisted of the main access road along the boundary from the MR 103 as well as two internal distributor roads, one for public access and the other for SRA staff. Open on-site parking caters for visitors.

The location of the new headquarters is prone to storm water discharge from the adjacent hill as well as neighbouring plots, so the landscaping includes small wetland areas to attenuate the effect of the storm water.

Notable quantities

  • 1 153 self-drilling anchors
  • 9 000m3 concrete
  • 6 000m2 building
  • 3 200m2 paving
  • 3 733m3 earthworks
  • 1 050ton rebar
  • 10 500m2 block work

Customer feedback

Stefanutti Stocks: Eswatini Discipline

if you can dream it, we can construct it